Близкият изток е на ръба на пропастта, заяви днес ръководителят на

...
Близкият изток е на ръба на пропастта, заяви днес ръководителят на
Коментари Харесай

Борел: Близкият изток е на ръба на пропастта

Близкият изток е " на ръба на пропастта ", съобщи през днешния ден ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и прикани за деескалация на спора сред Израел и Иран, съобщи Ройтерс.

Иран изстреля стотици ракети и дронове против Израел в събота през нощта в отговор на хипотетичната израелска офанзива против консулството на Техеран в Дамаск, при която бяха убити няколко офицери от иранската Революционна армия, в това число двама висши командири.

Израел не удостовери, само че и не отхвърля отговорност за въздушния удар от 1 април в сирийската столица, отбелязва Ройтерс.

" На ръба на пропастта сме и би трябвало да отстъпим от него ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз пред испанското радио " Онда серо ".

" Трябва да настъпим спирачката и да превключим на друга скорост ", добави той.

Борел сподели още, че чака отговор от страна на Израел на безпрецедентната въздушна атака от Иран, само че че се надява, че той няма да провокира по-нататъшна ескалация.

По думите му в израелската дясна ръководеща коалиция има " надълбоко разделяне " сред твърдолинейните политици, които желаят грубо възмездие и " по-умерената и рационална " секта. Тази секта приканва за отговор, уточни Борел, " само че по метод, избягващ отговор на отговора ".

Ръководителят на европейската дипломация, който беседва с иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан късно нощес, съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да поддържа най-хубавите вероятни връзки с Иран, макар глобите, които блокът е наложил против Ислямската република поради противоречивата ѝ стратегия за нуклеарна сила и други въпроси.

" В интерес на всички е Иран да не става нуклеарна мощ и в Близкия изток да настъпи мир ", уточни Борел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР